Giriş Yap
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek İçin Yapılması Gerekenler?

24-10-2021 16:12

Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek İçin Yapılması Gerekenler?

Özgüvenli çocuk yetiştirmek her ebeveynin ortak gayesi olarak tanımlanabilir. Ancak bunu başarmak gerçekten zorlu bir süreç gerektiriyor. Aslında teknik açıdan bakıldığında bir insanın her zaman isteyebileceği bir ortam yaratmak, bunu sürdürülebilir kılmak özgüvenin temel kaynakları arasında gösterilebilir. Çünkü bir çocuğun özgüveninin yüksek olması direkt olarak aileyle alakalı bir durumdur.

Güncel olarak herkesin çocukları üzerinde etki sahibi olduğu biliniyor. Fakat iletişim olarak ya da davranış yönünden yapacağınız olumsuz davranışlar ne yazık ki onu güçlendirmeyecek. Aksine psikolojik olarak yıpranmasına, özgüveninin yitirilmesine ve hatta içe kapanmasına yol açabilecek. Burada aile fertlerine ciddi bir pay düşüyor.

Gerek ona olan bireysel davranışlarınız gerekse ona toplum içindeki davranışlarınız henüz çok küçükken ne kadar değerli olduğunu hissetmesine yol açacaktır. Hatta burada çoğunlukla her çocuğun şikâyetçi olduğu unsurları görmek ebeveynleri bir miktar şaşırtabilir. Eğer çocuğunuzun hayatı boyunca en büyük kozunun özgüven olmasını istiyorsanız bu noktalarda ebeveyn olarak kendinize dur demek zorundasınız.

 

Çocuklarda Özgüvenin Temeli

Özgüveni yüksek insanların temel becerilerinden birisi güçlü iletişimdir. Burada bunu sağlayabilmek için aile içerisinde ve evin her alanında aktif bir sohbet gerekecektir. Anne ve baba arasındaki diyalog kadar çocuğun bu sohbete dahil edilmesi, aynı frekansta yapılan muhabbet ve karşılıklı olarak ilerleyen interaktif bir iletişim altın anahtarlardan birisidir.

·İletişimi Güçlü Tutmak

Her zaman çocuğunuzla iletişim halinde kalmanız ve aynı zamanda onun fikirlerine önem vererek sohbet etmeniz fazlasıyla değerlidir.

·Küçümsemeyin

Özellikle ailelerin yaptığı hataların başında bu geliyor. Herhangi bir konuda korkmadan fikrini söyleyebilmesi için söylediği fikirleri küçümsememeniz gerek. Ne kadar saçma olursa olsun bunun doğrusunu izah etmeli, onu yönlendirmelisiniz.

·Cesaretlendirmek

Yapamayacağını düşündüğü bir konuda yeteri kadar mücadele ederse başarabileceği hissini ona geçirin.

·Kesinlikle Kıyaslamayın

Farklı çocuklarla, arkadaşlarıyla, akrabalarıyla kıyaslanmak çoğu insanın özgüven kaybının ana nedenidir.

·Dinlemekten Vazgeçmeyin

Bir konuda ne söylediğine, doğru olup olmadığına ya da yanlış olmasına takılmayın. Tüm söylediklerini dinleyin ve sonrasında müdahale edin. Sözünü kesmek bile özgüvenini zedeleyebilecek bir eylem.

·Özgür Bırakın

Daha küçükken oynayacağı nesnelere, oynayacağı odalara, sonrasında ise gideceği yerlere ya da arkadaşlarına koyacağınız sınırlamalar onun için yıpratıcı bir süreç yaratacaktır. Sizin ona güvenmediğinizi düşünecek ve o da kendisine güvenmemeye başlayacak.

·Koşulsuz Sevgi, Saygı ve Güven

Her ne olursa olsun onu sevmekten vazgeçmeyin. Sevginizi açık bir dille gösterin. Saygı duyduğunuzu hissetmesini sağlayın. Ona her şeyi başarabilecek güve ve donanıma sahip olduğu hissini verin. Bir şey yapacağı zaman ona güvendiğinizi hissettirin.

 

Özgüvenli Çocukların Ortak Özellikleri

Özgüvenli çocuklar her zaman sosyal çevrelerinde sorun yerine çözüm bulan, iletişim dilleri kuvvetli, hisleri ve bağlılıkları yüksek çocuklardır. Onları henüz oyun çağlarında bile algılamak mümkün olur. Oyuna yön veren, diğer arkadaşlarını motive eden, daha çok söz alan ve iletişimi başlatan çocuklardır. Bu çocukların hayatlarında da aynı standart devam eder. Dolayısıyla erişkin ve yetişkin dönemlerde de her zaman büyük bir koza sahip olurlar.

Eğer çocuk henüz küçükken onu sınırlayan, kıyaslayan, ona saygı duymayan, dinlemeyen bir ebeveyn olursanız ondan özgüven sahibi bir birey olmasını bekleyemezsiniz. Bu hem anne hem de baba için çok büyük bir sınavdır ve çocuğunuzun tüm hayatı boyunca üzerinde taşıyacağı bir yüke dönüşebilir. Çocuklarda aşırı çekingenlik, sosyal becerilerde aksamalar, içe kapanıklık gibi durumlar fark edildiği an bir çocuk doktoruna götürülmesi önemli bir tavsiyedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.