Giriş Yap
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Çocuklarda Uyku Terörü Belirtileri Nelerdir?

24-10-2021 16:07

Çocuklarda Uyku Terörü Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda uyku terörü son derece sık gözlemlenen bir durumdur. Aynı zamanda gece terörü olarak da adlandırılan bu durum yalnızca çocuklara has değildir. Uyurgezerlik ile de bağdaştırılan bir uyku bozukluğu olmasıyla birlikte yetişkinlerde de sık sık görülebilir. Aynı zamanda çocuklarda uyku terörü görülme yaşı son derece düşüktür. İlk etapta ebeveynleri korkutan ve ürküten bir durum olmasına karşılık tedavisi mümkün olan bir durumdur.

Belirtileri çok net olduğu için bunun direkt olarak anlaşılması mümkündür. Anlaşılması ve doktor muayenesinin ardından ise direkt olarak tedavi aşamasına geçilebilir. Çeşitli tedavi metotlarının olması her çocuk için bu sorunun mutlaka çözüme kavuşması anlamına geliyor. Zira çocuklarda %40 gibi yüksek bir oranda görüldüğü için her 10 çocuğun 4'ünde bu uyku bozukluğunun var olması ne kadar genel bir durum olduğunu ortaya koyuyor.

 

Çocuklarda uyku terörü belirtileri arasında şöyle bir sıralama yapılabilir.

·Uykudan 1-2 saat aralıklarla sıçrayarak uyanmak

·Uykudan uyanma aşamasında çığlıklar atmak, ciddi bir biçimde ağlamak

·Bağırışları kontrol edememek ve birkaç dakika boyunca sürekli ağlamak

·Göz bebeklerinde uyandığı esnada genişleme olması

·Nefes kontrolünün zor oluşu

·Uykudan uyanamama hali

·Aşırı terleme

·Hızlı kalp ritmi

·Yatakta oturur pozisyonda uyanmak

·Etrafındaki nesneleri ya da insanları bilinçsizce tekmelemek

·Yaşanan bu olayların hiçbirisini hatırlayamamak

 

2 Yaş Uyku Terörü Nedir?

Genel olarak çocuklarda belirli bir yaş kitlesini etkisi altına alan uyku bozukluğunun yoğun görüldüğü zaman aralığı ise 2 yaştır. Daha doğrusu 1,5 ile 2,5 yaş aralığındaki çocukların neredeyse yarısında uyku terörü gözlemlenebilir. Bu yüzden de buna 2 yaş uyku terörü ismi verilir. Hemen hemen her gece en derin uykudan uyanarak çığlıklar atarak ağlaması gayet normal karşılanır. Ancak bunun bir uyku bozukluğu olduğunun bilincine varmak ve tedavisi için harekete geçmek zorunludur.

Tanısı koyulduktan sonra uzman doktor tarafından tavsiye edilen tedavi metotları uygulanmaya başlanır. Bu aşamada da hiçbir çocuk sorun yaşamaz ve kısa sürede tedavisi tamamlanabilir. Sonrasında daha huzurlu bir uyku ile çok daha uyumlu bir hayat yaşamaya devam eder. Yetişkinlerde bu çeşitli psikolojik sorunların bir getirisi ile bağdaştırılsa da çocuklarda böyle bir sebep sonuç ilişkisi yoktur.

 

Uyku Terörü Nasıl Geçer?

Öncelikli olarak uyku terörü tedavisi çocuklarda genellikle ortama dayalı önerilerle şekillenir. İlk olarak çocuğun odasının değiştirilmesi, yattığı yatağın değişimi ya da uyku düzenine dair bir dizi değişikliğin yapılması öne çıkar. Bu şartlar altında da çoğu zaman problem ortadan kalkar. Çünkü çocuklarda gece terörü önemli bir rahatsızlık gibi görünse de sebepleri oldukça basittir. Çoğunlukla bu sebepler ortadan kaldırıldığında o an ve ondan sonraki yaşamında böyle bir problemle karşılaşmaz. Dilediğiniz zaman uyku pozisyonuna alabilmenizi sağlayacak bir günlük düzen oturtmanız, yeteri kadar yorulması ve aynı zamanda dinlenmesi için yeterli uyku saatine ulaşması önemli bir tedavi yoludur.

Gün içerisinde yapılacak kısa uyumalar ve şekerlemeler çocuklarda hem gelişimi hızlandıran hem de daha huzurlu olmalarını sağlayan faktörler arasındadır. Aynı zamanda odalarında bulunan elektronik eşyalar ve tertibatlardan son derece rahatsız olabilirler. Yine ufak bir ses çıkarsa dahi odasına yakın bir noktada çalışan eşyalar uyku konforunu etkileyebilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için hemen harekete geçerek onun hayatındaki konfor alanını genişletmelisiniz. Bu düzenlemelerle sonuca varılamaması durumunda ise doktor tarafından belirlenen düşük dozajlarla ilaç tedavisi uygun görülebilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.