Giriş Yap
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Çocuklara Para Kavramı Nasıl Anlatılır?

24-10-2021 15:45

Çocuklara Para Kavramı Nasıl Anlatılır?

Çocuklarda para kavramı oldukça zor anlaşılır bir olgudur. Son zamanlarda daha bilinçli bir biçimde yaklaşan ebeveynler ise bunun üstesinden gelmeyi başarıyor. Yapılan araştırmalar ve pedagojik adımlar göz önüne alındığında çocuklara parayı anlatmak son derece kolaylaşıyor. Bunu daha da kolaya indirmek ve daha iyi bir anlamla ifade etmek için farklı yöntemlere yönelebilirsiniz. Keza henüz küçük olan ve algısı bazı konularda son derece kısıtlı olan çocuklar için bazı düzen ve dengeleri aktarırken dikkatli olunması şart.

Araştırmalar gösteriyor ki evde para konuşulması çocuklar üzerinde ileriye dönük pozitif etkiler yaratıyor. Tabii ki burada maddi zorluklardan, sıkıntılardan ya da buna benzer olumsuz detaylardan söz edilmiyor. Fakat alışveriş bütçesi, kira ve fatura gibi giderler ya da okul için ayrılan meblağ onun anlayabileceği şekilde açıklandığında pozitif bir etki yaratabiliyor. En önemli nokta onun algısına uygun bir biçimde para kavramını ifade edebilmek.

Tabii ki bunu ortaya koymanın en güzel yollarından birisi her zamanki gibi oyunlara başvurmaktan geçiyor. Çünkü yaşanan bu süreçte oyunlar öğretici ve taklit edici niteliklere sahip. Dolayısıyla market, manav ya da düzenli olarak gözlemleyebileceği para alışverişi yapılan bir yerin oyununu türetebilirsiniz. Ebeveynler genellikle market oyunu gibi bir tasarıyla çocuklarına para eğitimini çok iyi verebiliyorlar. Bir araç olarak nasıl kullanılacağı, neden gerekli olduğu ve paranın aslında amaçtan ziyade yalnızca yaşamı sürdürebilmek adına bir araç olduğu fikri böyle empoze edilebiliyor.

 

Çocuklara Nasıl Harçlık Verilmeli?

Ekstradan ise bazı detayları ayrıca ele almak mümkün olabilir. Zira çocuklarda harçlık sistemi parasal ilişkileri ve maddiyatı ciddi oranda etkileyebiliyor. Ancak burada da bazı temel eğrilerin onun algılayabileceği şekilde açıklanması gerekir. Daha küçük yaştan bir şey alacağı zaman ya da bir şey istediğinde parasını ona vererek kendisinin almasını sağlayabilirsiniz. Bu hem girişkenliğini ve cesaretini arttırır hem de para kullanımı açısından önemli bir standart yaratır.

Ayrıca çocuklara harçlık verilmeli fakat bunun limitleri belli kriterlere göre düşünülmelidir. Her istediğini alabilecek düzeyde bir harçlık her zaman daha fazlasına ihtiyaç duymasını sağlayacaktır. Yine yüksek tutarlar göz önüne alındığında bunun negatif etkileri hem küçük yaşlarda hem de ileriki yetişkinlik dönemlerinde gözlemlenebilir. Harçlık verilmemesi ise kesinlikle tavsiye edilmeyen, çocuklar için olumsuz bir süreç yaşatan durumların başında gelir.

 

Kendi Parasını Harcatmak Neden Önemli?

Harçlık vermek bir çocuk için maddi gücünü bilmek, alışveriş yapabilmek, neler alabileceğini hesaplayabilmek gibi pek çok adıma önayak olur. Ki çoğunlukla uzun süreli harçlıklarla okul döneminde daha verimli bir maddi strateji geliştirmesi sağlanabilir. Haftalık olarak verilen harçlıklar parasını hemen değil düzenli ve kontrollü harcamasına fırsat verir. Bu yüzden de harçlık vermek ve bunu belirli bir düzende tutmak önem arz eder.

Harçlık ile ilgili en temel detaylardan birisi ise miktarıdır. Çünkü bilhassa okul çağında kurulan ilişkiler, harçlık miktarları ve birbirinden daha farklı imkânlara sahip olan çocuklar algısal açıdan etkilenebiliyorlar. Oysa bunun normal olduğu, maddi olanakların herkes için farklı olabileceği, daha farklı harçlıkların gayet doğal olduğu aktarılmalıdır.

Küçük yaşta evde para kavramı ile ilgili oyunlar oynamak, ona bazı sorumluluklar yüklemek, okul masraflarının hesaplamasını onunla beraber yapmak, para hesabını öğrenmesini sağlamak bu süreçte elzemdir. Çünkü ileride oluşabilecek gelir dengesizlikleri, para idaresi gibi tüm faktörler teknik açıdan buna bağlıdır. Para ile bir ürün ya da hizmet satın almayı öğrenebileceği oyunlar türetme noktasında ise hayal gücünüzü sınırlamanıza gerek yok.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.