Giriş Yap
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Çocukla Ev İşlerini Nasıl Bölüşebilirsiniz?

24-10-2021 15:33

Çocukla Ev İşlerini Nasıl Bölüşebilirsiniz?

Çocukların hayata dair bazı aksiyonlara dahil olması, kendilerine ait görev bilincini edinmeleri gibi bazı faktörleri önemsemek gerekiyor. Ancak burada da mantık çerçevesinde hareket etmek ve onların yaş grubuna göre görevler vermek en doğru hamle olacaktır. Özellikle günümüz koşullarında çocukların gerçek hayata adapte olurken zorlanmamaları, kısa sürede yetişkinlerle uyum sağlayabilmeleri ve daha aktif olmaları bu sayede mümkün olmaktadır. Çocuklara ev işlerini bölüştürmek kişisel becerilerini ve kişiliklerini olumlu yönde etkileyen noktalardan birisi olarak düşünülebilir.

Bilhassa bunu yaparken uygulayacağınız yöntemlerin saygı çerçevesinde olması, onun her yaptığı pozitif hamleden sonra onu takdir etmek büyük bir gelişim sekansına dönüşüyor. Öyle ki çocukların gelişim süreci o kadar hızlı ilerliyor ki edinilmiş bir alışkanlık ömür boyunca kalıcı bir yer edinebiliyor. Algısının en açık, öğrenmeye en çok hevesli olduğu dönemlerde ev işleri başta olmak üzere kişisel zorunlulukları ona aşılayabilmek büyük avantaj sağlıyor. Çocuklarda ev işi programı oluşturmak ve belli bir düzene göre bazı sorumluluklar üstlenmesini sağlamak ciddi bir kazanıma dönüşebilir.

Eğer çocuğunuz henüz 2-3 yaş aralığını aşmadıysa bunun için yapmanız gereken şey kendine ait sorumluluklarını ortaya çıkarmaktan geçiyor. Daha ileri yaşlarda ise evin genel sorumlulukları dahilinde cinsiyet ayrımı yapmaksızın görevler verilmesi şart. Çoğunlukla yapılan en büyük hata kız çocuklarında bu algı dayatılırken erkek çocuklarının muaf tutulmasıdır. Oysa hayat düzeni, cinsiyet eşitliliği ve yapılan tüm bu işlerin herkesi ilgilendirdiği göz önüne alındığında çocuklar için ev işi en önemli eğitim aşamalarından birsine dönüşebiliyor.

 

Çocuklara Ev İşlerinde Görev Bilinci Aşılamak

Çocuklara ev işi ile ilgili görev dağılımı yapmak kişisel anlamda daha düzenli ve bilinçli yaşamalarına önayak oluyor. Özellikle kendisiyle alakalı olan tüm olaylarda daha aktif ve üretken çözümler ortaya koyması, toplu yaşam alanlarında da daha etkin zaman geçirmesi kolaylaşıyor. Elbette ki küçük bir çocuğa bulaşık yıkatmak bu saydığımız aktiviteler arasında yer almıyor. Burada yaşa bağlı olarak ev işleri organize edilebilir.

·2-3 Yaş Aralığı Çocuklarda Ev İşi Paylaşımı

Bu yaş aralığında oldukça hareketli olan çocuklar ilk olarak kendi dağınıklıklarıyla mücadele ettirilmelidir. Oynadıktan sonra mutlaka oyuncaklarını toplaması, yemekten sonra bardağını ya da tabağını mutfağa götürmesi, yere döktüğü bir sıvıyı ya da yemeği silmesi, uyandıktan sonra yatağını düzeltmesi, üstünden çıkarılan bir giysinin kirli sepetine atılması gibi basit görevler bu bilinci oluşturacaktır.

·4-5 Yaş Aralığı Çocuklarda Ev İşi Paylaşımı

Bu yaş aralığında 2-3 yaş aralığında sağladığınız tüm görevleri aynı şekilde sürdürmesi önem taşıyor. Aynı zamanda ekstra görevlerle daha aktif olması sağlanabilir. Artık yatağını tamamıyla düzeltebilir, kirli eşyalarını ise çamaşır makinesine doldurabilir. Çiçek sulama ya da bir nesnenin tozunu alma gibi görece basit işleri sizinle beraber yapabilir.

·6-8 Yaş Aralığı Çocuklarda Ev İşi Paylaşımı

2-3 ve 4-5 yaş aralığında aldığı tüm sorumlulukları yerine getirmesi dışında artık sofra hazırlanırken tabak ve diğer malzemeleri masaya taşıması, salata gibi basit hazırlıklarda yardımcı olması, buzdolabına alınan ürünleri yerleştirmesi, tabakları bulaşık makinesine dizmesi ve kendi çamaşırlarını dolaba katlayarak dizmesi gayet başarılı bir sorumluluk bilinci yaratacaktır.


Burada en önemli etkenlerden birisi tüm bu aksiyonları kendisinin alması gerektiğidir. Onay üzerine kurulacak bir iletişimle beraber tabağını mutfağa götürür müsün ya da hadi çamaşırlarını makineye atalım şeklinde yönlendirici bir tavır sergilenmelidir. Kendisinin başardığı işler arttıkça daha fazlası için istekli olacağından zaman içerisinde kişisel gelişimine pozitif katkı sağlayacaktır.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.