Giriş Yap
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Çocuğunuza Kendi Kendine Giyinmesini Nasıl Öğretebilirsiniz?

24-10-2021 15:18

Çocuğunuza Kendi Kendine Giyinmesini Nasıl Öğretebilirsiniz?

Çocukların gelişim sürecinde özellikle giysilerini giyip çıkarması önemli bir aktivitedir. Bunu kolaylaştırmak ise temel anlamda ebeveynlerin elindedir. Bir çocuk giysileri giymekten ziyade çıkarmaya meyillidir. Bunun en basit örneği ise çorabını çekiştirerek çıkarması, taktığınız bir tokayı saçından çıkartması ya da patiklerini sürekli olarak etrafa atmasıdır. Dolayısıyla giymekten ziyade çıkarma eğilimi tüm çocuklarda standarttır.

Aslında başlangıç noktası olarak bu alınmalıdır. Eğer çocuğunuza kıyafetlerini giymeyi öğretmek istiyorsanız öncelikle çıkarmasını sağlamalısınız. Kendi başına tüm giysilerini çıkarmaya başladıktan sonra kolay olan kısmı başardığı için kendisinin daha da cesaretlendiğini fark edebileceksiniz. Genel olarak daha kolay giyilebilen ya da çıkarılabilen kıyafetler burada en önemli adımlardan birisidir. Çünkü hiçbir şekilde zorlanmayacağı için sonraki kıyafet deneyimlerinde daha da rahat edecektir.

Sizin yapacağınız motivasyon konuşmaları ve cesaretlendirici hareketler ise bunun için daha doğru bir hamle yapmasını kolaylaştıracaktır. Her halükarda çocuklarda üstünü değiştirmeyi öğrenmeeğilimi 18 ile 24 ay arası başlamaktadır. Dolayısıyla 2 yaşa kadar bu sürecin başlaması bile normal kabul edilebilir. Fakat bu süreç boyunca sürekli olarak giysilerini çıkartma eğilimi devam edecektir.

 

Çocuğunuzun Giyeceği Elbiseyi Seçmesine İzin Verin

Aynı şekilde çocuğunuza tüm aşamalarda olduğu gibi seçme şansı vermek bir işi yapması için büyük bir motivasyona dönüşecektir. Örneğin kendi kıyafetini seçmesini sağlamak ona kendi istediğini yapma özgürlüğü tanıyacağı için konfor alanından çıkmasına vesile olacaktır. Burada da basit bir manipülasyon tekniği olmasına karşılık iki seçenekten birisini sunmak iki taraf için de doğru aksiyonun alınmasını sağlayabilir. Çünkü bir çocuk kış gününde sıcak tutacak olan kıyafeti değil, rengi hoşuna giden kıyafeti seçebilir.

Bunun önüne geçmek için siz uygun olan iki kıyafeti alarak ona seçme şansı tanımalısınız. Direkt olarak kendi istediğini yapma eğilimi devreye gireceğinden sizin seçmenize rağmen o kıyafeti giymesi mümkün olacaktır. Üstelik seçimleri gelişecek ve seçme özgürlüğü için önemli bir adım atılmış olacak. Çocuklarda giyinme alışkanlığı için en önemli kriter onu özgür bırakmaktan geçiyor.

Kendi seçiminin olması her zaman için bir şeyi yapma noktasında cesaretlendirici olabiliyor. Burada doğru elbise seçimi, onun isteklerine karşılık verebilmesi ve hava şartlarına uygun olması önem arz ediyor. Giysileri sizin yardımınızla çıkarması ve giymesi de sonrasında yapacağı bireysel girişimler için yol gösterici olabilir. Keza çıkarma işleminde zorlanmasa bile giyme aşamasında desteğe uzunca bir süre ihtiyaç duyacaktır.

 

Çocuğunuzu Karar Verme Noktasında Cesaretlendirin

Genelde en yanlış hareketlerden birisi 18-24 aylık süreçte yaptığı girişimlere verilen tepkilerdir. Örneğin çoraplarını çıkarması ve bunun karşılığında ebeveynlerin kızması buna örnek gösterilebilir. Oysa artık çıkarma eğilimini gerçekleştiriyor ve giyme noktasında da adımlar atmaya başlıyor. Bunu algılamak ve doğru zamanda doğru yaklaşımla ona rehber olmak giyinmeyi öğrenmesi açısından önemli bir kriterdir.

Yine seçeceğiniz ve öğrenmesi için kullanacağınız giysilerin kolay çıkarılabilen ve kolay giyilebilen modeller olması elzemdir. Çünkü bu sayede başarı hissini tadacak ve her zaman için daha cesaretli davranmaya yönelecektir. Örneğin yelek en kolay çıkarabileceği ve elastik yapısından ötürü vücuduna en rahat giyebileceği giysidir.

Buna bağlı olarak kafasından geçirebileceği şeyleri giymekte zorlanırken kollarını geçirip önünden iliklemeli olan giysileri çok daha rahat bir biçimde giyebilir. Dolayısıyla çocuğunuza giysilerini kendi kendine giymeyi öğretmek için atacağınız adımlarda planlı ve programlı gitmeniz şart. Doğru zaman, doğru elbise, doğru yaklaşım ve onun buna hazır olması en önemli standartlar arasında sayılabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.