Giriş Yap
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Çocuğa Paylaşmayı Öğretmenin Yolları Nelerdir?

24-10-2021 15:06

Çocuğa Paylaşmayı Öğretmenin Yolları Nelerdir?

Çocuklarda bir şeyleri paylaşma noktasında her zaman sorun yaşanması gayet doğal bir durumdur. Bazı ebeveynler bunu yetişkin insan davranışlarıyla kıyaslayarak çocuklarını yargılayabiliyorlar. Oysa bunun bencillik olabilmesi için çocuğun böyle bir duygu durumunun içerisine dahil olması gerekiyor. Ya da oyuncaklarını dahi paylaşmaması çevreye ve insanlara karşı duyarsız olduğunu göstermemektedir. Bu yalnızca ilkel bir sahiplenme anlayışına dayanan çocuk davranışlarından birisidir.

Her çocuk aynı süreci yaşadığı için genel bir durum olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Hatta çocuğa paylaşmayı öğretmenin yolları keşfedildikçe bunun aslında aşılması son derece kolay bir durum olduğunun farkına varılabilir. Çocuklarda paylaşmanın öğrenilebilmesi için yaklaşık olarak 4-6 yaş grubuna dahil olunması gerekiyor. 2-3 yaşında bir çocuğun bilincsel olarak bu olguya sahip olması, tüm eşyalarını ya da insanları paylaşma içgüdüsüyle hareket etmesi kesinlikle beklenemez.

Burada eşyalar ve nesneler dışında insanlardan söz etmemizin sebebi ise yine aynı ilkel sahiplik hissinden dolayıdır. Örneğin annesinin başka bir çocuğu kucağına aldığını gören bir çocuğu hayal edin. Elindeki oyuncağı bırakarak annesine koşar ve onu kucağına almasını ister. Çünkü aynı durum burada da geçerliliğini korur. Sahiplik hissi ağır basar ve çocuk harekete geçerek kendisine özel olduğunu düşündüğü nesneyi, insanı geri alır.

 

Çocuklarda Oyuncak Paylaşımı

Burada oyuncak paylaşımının en önemli unsur olduğunu söylemek gerekiyor. Zaten çocuk gelişiminde pek çok duygusal durum ve sosyal ilişki için gelişim noktası oyunlarla bağdaştırılıyor. Direkt olarak çocuklarda oyuncak paylaşımıpek çok açıdan bunun bilincine varmasını sağlayacaktır. Bunun için yalnızca ondan bir atak beklemek ise son derece yanlıştır. Tam tersine taklitle öğrendiğinin bilincinde davranmak gerekir.

·Eşyalarınızı evin içerisinde mutlaka paylaşın. Sizi görüp taklit edeceğinden emin olabilirsiniz.

·Her zaman takdir edin. Güzel bir şey yapıldığında karşılıklı olarak teşekkür edin ve bunu övmeyi ihmal etmeyin. Kendisine ait bir şeyi size verdiğinde paylaşmayı övmek için son derece iyi bir zaman olacaktır.

·Oyun saatlerini iyi seçin ve sosyalleşme noktasında adımlar atın. Diğer çocuklarla vakit geçirmesini sağlamak paylaşmayı öğrenmesi açısından uygun zemini hazırlar.

·Genellikle benzer oyuncaklar bu durumu çözmeye yardımcı olabilir. Bir bebek ve bir araba varsa çocuklar her zaman kendisinde olmayana ilgi duyacaktır. Ancak iki araba olduğunda bu durum çok daha kolaylaşacaktır.

·Oyuncaklarına ne kadar değer verdiğini ölçümlemeye çalışın. Her çocuğun özel gördüğü ve paylaşmaktan çekindiği oyuncaklar vardır. Bunları toplu oyun alanlarında veya farklı çocuklarla oynarken kullanmayın.

·Çocuğunuz 4 yaşı aşana kadar stabil bir paylaşma güdüsü beklemeyin.

 

Çocuklar Neden Eşyalarını Paylaşmaz?

Çocukların eşyalarını paylaşmama nedeni aslında sahiplik duygusudur. Ona ait olduğunu ve onu koruması gerektiğini düşünür. Aynı durum insanlar için de geçerlidir. Annesini paylaşmak istemediği gibi babasını da paylaşmak istemez. Eğer annesinin babasını öptüğünü görürse annesini iter. Tam tersi durumda ise babası annesini öptüğünde babasını iter. Bu durum tamamıyla ilkel ve insani dürtülerden kaynaklıdır. 2-3 yaş aralığında ise çok sık görülür ve sonuca ulaşmaz.

Fakat 4 yaş itibariyle yavaş yavaş benlik duygusu daha sosyal bir statüye dönüşür. Daha az fevri hareket ederken aynı zamanda daha paylaşımcı bir havaya bürünür. Çocuğun paylaşmayı öğrenmesi bu süreçte çok daha kolaydır. Sürekli aynı arkadaşlarıyla oynadığında ve arkadaşlarıyla olan bağı geliştiğinde de bu sorunun üstesinden gelmek daha da kolaylaşır. Zira tanıdık bir yüz görmesi bile ona güvenmesi ve bir şeyi emanet etmesi noktasında belirleyici bir etkendir.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.