Giriş Yap
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Çocuğa Kardeşi Olacağı Nasıl Söylenmeli?

24-10-2021 14:57

Çocuğa Kardeşi Olacağı Nasıl Söylenmeli?

Her aile zaman farklılıklarına bağlı olarak büyüme eğilimi gösterir. Bazen iki kardeş arasında 10 yaş fark makul görünürken bazen yalnızca 1 yaş arası olan iki kardeşe rastlanabiliyor. Böyle durumlarda ise en dikkat edilmesi gereken noktaların başında çocuğa kardeşi olacağı nasıl söylenmelidir noktasıdır. Zira bir çocuk doğduğu andan itibaren evin neşesi ve merkezi olmaya başlar. Daha fazla ilgi, daha fazla sevgi ve her zaman göz önünde olma isteği çocuklarda bu yüzden çok yaygındır.

Bir kardeşinin olma fikri ise farklı yaş gruplarında daha farklı algılar yaratabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en temel noktalar çocuğunuzun kaç yaşında olduğunun farkına varmanız, ona uygun bir dille bu haberi vermenizdir. Normal şartlarda aileye yeni bir üyenin dahil olma fikri son derce sevindirici bir haber olsa da bazı çocuklarda psikolojik desteğe ihtiyaç duyulabilecek kadar büyük yıkımlar yaratabiliyor. Çünkü düşünce yapısı buna hazır olmayabiliyor.

Algısal olarak çocukların bir bebek doğmasını anlayabilmesi için en az 2 yaşını aşması gerekecektir. 24 aydan önce bir çocuk annesinin karnı şişmeye başladığında bile bir kardeşi olacağı fikrine sahip değildir. Bu fikir ona söylense dahi bunu yeteri kadar algılayamayacaktır. Oysa 2-4 yaş aralığında bunu algılaması mümkün olsa da ben merkezci tavrın yarattığı bir psikolojik yıpranma gözlemlenebilir.

 

Çocukların Kardeşi Olacağını Öğrendiğinde Girdikleri Psikoloji

Yaş gruplarına göre çocukların kardeşi olacağını öğrendiğinde verdiği tepkiler farklıdır. Örneğin 3-4 yaş grubu çocuklarda genel algı artık onu sevmedikleri ya da sevmeyecekleri yönünde olabilir. Artık sevilmediği için bir kardeşi olacağını düşünme eğilimi son derece yaygındır. İşte bunu hissetmemesi için ciddi bir destek alınması gerekebilir. Özellikle bebek için yapılan alışverişlerin tek düze olmaması, ilk çocuk için de her defasında bir eşya, oyuncak ya da benzer bir ürün alınması onu bu açıdan ferahlatabilir.

Yaş grubu ilerledikçe çevre bilinci ve sosyal aktivitelerin etkisiyle daha iyi sonuçlar alınabiliyor. Örneğin 5-8 yaş aralığında tam aksine okuldaki arkadaşları, oyun arkadaşları ya da çevreyi daha iyi gözlemleme yetisiyle ağabey ya da abla olma bilinci çocuklarda fazlasıyla hakim oluyor. Bunu destekleyecek bir tavırla yaklaşıldığında ise bu durumdan rahatsız olmasından ziyade memnun olması daha olası görünüyor.

Artık ağabey olacağı, abla olacağı, kardeşine oyunlar oynatabileceği, kendisinin parka gidebileceği, daha fazla sorumluluk alabileceği hissettirildiğinde etkiler pozitif yönde oluyor. Keza büyüdüğünü hissetmesi daha olumlu bir bakış açısına sahip olmasını kolaylaştırıyor.

 

Çocukların Kardeşlerini Kabullenme Süreci

Çocukların kardeşi olacağını kabullenme süreci tabii ki değişkendir. Ancak burada teknik olarak bazı detaylar bu süreci iyi yönetmenize yardımcı olabilir. Vermeniz gereken mesaj en net şekilde çocuğunuzun algısından geçmelidir. Bir kardeşi olsa dahi ona olan sevginin asla bitmeyeceğini, aynı şekilde evin en değerli üyelerinden birisi olarak kalacağı, hiçbir zaman geri planda kalmayacağı hissettirilmelidir. Bu hissiyatı aldığı gibi çok daha uyumlu davranışlar sergileyecek, hatta kardeşi olacağı için büyük mutluluk duyduğunu her fırsatta söylemleriyle ya da hareketleriyle yansıtmaya başlayacaktır.

Fakat kardeşi olacağını öğrendiğinde bu değer bilincini ilk çocuğunuza yükleyemezseniz büyük psikolojik travmalara sebebiyet verebilirsiniz. Özellikle küçük olmasından ötürü ilk doğduğu andan itibaren ilgiye muhtaç oluşu her zaman gözlerin onun üzerinde olmasını sağlayacaktır. Bu süreçte de ilk çocuktan yardım talep etmek, emziğini ya da biberonunu getirmesini söylemek, onun kardeşinden farksız olduğunu göstermek önem arz eder. Kardeşiyle uyumlu bir hayat yaşayabileceği fikri henüz anne karnındayken ağabey ya da abla olacak ilk çocuğa hissettirilmelidir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.