Giriş Yap
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Beyaz Gürültü Nedir? Ne İşe Yarar?

24-10-2021 14:22

Beyaz Gürültü Nedir? Ne İşe Yarar?

Beyaz gürültü özellikle son yıllarda daha da çok gündeme gelerek ebeveynler tarafından sık sık kullanılmaya başlandı. Öncelikle White Noise diye tanımlanan bu gürültü sesinin niteliğinden ve ne gibi işlevleri olduğundan söz edelim. Beyaz gürültü teknik olarak insan kulağının duyabildiği tüm ses frekanslarını içeren, bu seslerin bileşiminden oluşan bir gürültü türüdür.

Örneğin elektronik eşyaların çıkardıkları genel seslerin birçoğu buna dahildir. Vantilatör, elektrikli süpürge, saç kurutma makinesi için bu örnek geçerlidir. Aynı zamanda doğada da şelale akışının sesi ya da okyanus ve rüzgar sesi beyaz gürültü olarak nitelendirilen sesler arasındadır. Beyaz gürültünün kullanım amacı ise bebeklerin kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlamaktır. Çünkü bu gürültü aynı zamanda 9 ay boyunca anne karnında duydukları gürültüyle birebir benzerdir.

 

Beyaz Gürültü Sesi Zararlı Mı?

Beyaz gürültü kullanımı çocuklar kadar insanlar üzerinde de yaygın bir maruz kalma deneyi olarak gözlemlenebilir. Örneğin fabrikada çalışan bir işçi mesai boyunca çalışan bir makinenin sesine maruz kalabilir. Dolayısıyla bunun zihinsel anlamda bir takım sorunlara yol açmasa bile sağlık sorunlarına yol açabileceği saptanmıştır. Yetişkinlerde ritmik olmayan bu sesler stres, yorgunluk, baş ağrısı ve yüksek tansiyon gibi riskler ortaya koyuyor.

Çocuklarda beyaz gürültü ve zararları söz konusu olduğunda ise daha ciddi bir etkiyle karşılaşılabiliyor. Basit bir biçimde zihinsel gelişimi olumsuz etkilemesi buna örnek olabilir. Zira çocukların zihinsel gelişimi için çok yönlü bir duyusal mekanizma var. Bu düzenli, ritmik olmayan ve sürekli aynı frekansta devam eden sesler zihinsel gelişimi gerileten bir unsura dönüşebiliyor. Özellikle fareler üzerinde yapılan deneylerde bu sonuca varılması bunun bilimsel olarak kanıtlanması anlamına geliyor.

 

Beyaz Gürültü Ne Zamana Kadar Kullanılmalı?

Beyaz gürültü kaç yaşa kadar kullanılmalı tartışmaları ise halen daha sürüyor. Keza ebeveynlerin bebeklerini daha kolay ve rahat uyutmak için tercih ettikleri bu ses frekansı onların kendisini güvende hissetmesine yol açıyor. Bazı uzmanlara göre bunun kullanımı algısal olarak belli bir eşiğe gelene kadar devam edebilir. Bilhassa işitsel zekası gelişerek algılamaya başladıktan sonra masal kitapları veya çeşitli içeriklerin ona okunması daha kaliteli bir uykuya dalış seçeneğine dönüşebiliyor.

Tabii ki uzmanların bunun için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmuyor. Tam tersine her çocuğun zihinsel ve kişisel gelişimi farklı şekilde ilerlediği için çocuğunuzun işitsel algısına göre karar vermeniz gerekiyor. Eğer bir kitap okuduğunuzda o kitabı dinlemeye hevesliyse, kitaptan keyif alıyorsa ve bu aktivite onun uyumasına yardımcı oluyorsa artık beyaz gürültü kullanmanıza gerek yoktur diyebiliriz.

 

Beyaz Ses Bebeğe Zarar Verir Mi?

Teknik olarak bebekler üzerinde yapılmış bir deney olmasa da bazı araştırmalar çeşitli detayları net bir biçimde ortaya koyabiliyor. Özellikle fareler üzerinde yapılan düzenli deneylerde beyaz gürültüye maruz kalan farelerin zihinsel gelişiminde negatif etkiler gözlemlendiği keşfedildi. Bunu direkt olarak insan daha doğrusu çocuk beyniyle, zihinsel gelişim süreciyle ve motor becerileriyle bağdaştırmayan uzmanlar var.

Ancak bu araştırmanın sonucunu çocuklar üzerinde de etkili gören ve buna bağlı olarak beyaz gürültünün çocuklara belli bir noktadan sonra zarar verdiğini savunanlar da yok değil. Dolayısıyla algılama noktasında ilerleme kaydedene kadar beyaz gürültü ile çocuk uyutmak makul bir seçenek olsa da bunun alternatiflerini algıladığı andan itibaren tercih edilmemesi en doğrusu gibi duruyor. En basit uyutma metotlarından birisi olarak ninni söylemek, masal kitabı okumak, hikâyeler uydurarak işitsel becerisine hitap etmek fakat zarar vermemek daha mantıklı olabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.