Giriş Yap
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Bebeklerde Kabızlık Sorunu Nasıl Giderilir?

07-05-2021 22:07

Bebeklerde Kabızlık Sorunu Nasıl Giderilir?

Bebeklerde ve yetişkinlerde vücudumuzun ana sistemlerinin yeterli çalışmaması durumunda bazı aksaklıklar yaşanabilir. Kabızlık bunlardan birisi olup her yaştan her bireyi rahatsız edebilecek boyutlara gelebilir. Tabii ki yetişkinlere nazaran bebeklerde kabızlık sorunu çok daha önemli bir unsurdur. Henüz karar verme yetileri gelişmemiş ve hareket kabiliyetleri çok kısıtlı olan bebeklerin uzun süre tuvalet ihtiyacını giderememe sorunu pek çok rahatsızlığı beraberinde getirebilir. Haliyle hemen hemen her ebeveynin bebeklerde kabızlık sorunu nasıl giderilir diye merak ettiği aşikârdır.

Normal şartlarda bir bebeğin sindirim ve boşaltım sistemi oldukça güçlü çalışır. Öyle ki gün içerisinde defalarca kez tuvaletini yapabilir ve bu durum aslında bir noktada anne baba için sevinçli bir haberdir. Çünkü tuvalet ihtiyacını karşılıyor oluşu gaz sancısı yaşamadığı, hazımsızlık olmadığı ve kabızlık sorununun gündemde olmayacağının göstergesidir. Nadiren de olsa birkaç günlük gecikmeler olduğunda ise bebeklerde kabızlık ile ilgili şüpheler ebeveynleri telaşlandırabilir. Ancak kabızlık için 3-4 günden uzun arayla tuvaletini yapması gerekir.

Ayrıca bu tuvalet ihtiyacında da oldukça sert, genellikle büyük ve top şeklinde dışkılama yaptığına şahit olunur. Kesinlikle yumuşak veya hacimsiz bir dışkı görmemeniz gerekir. Böyle bir durumda kabız olduğundan söz etmek mümkün olabilir. Ebeveynlerin kabızlığın önemli bir sorun olduğunu ve es geçilmemesi gerektiğini bilmeleri şart. Keza uzun süreli bir kabızlık söz konusu ise mutlaka doktorunuza ulaşarak durumu belirtin. Uzman tarafından size sunulan metotları uygulayarak kabızlığı giderin ve sonrasında da alacağınız önlemlerle kabızlığa karşı bir direnç sağlayın. Bebeklerde kabızlığı önlemek için bazı temel faktörler bulunduğunu unutmayın.

Her ne kadar önlem alınsa da tüm bebekler bir dönem için kabızlık şikâyetiyle huzursuz olabilirler. Bu huzursuzluk devam ettiği süre boyunca daha fazla ağlamasına, ebeveynlerin ise hiçbir şey yapamamasından kaynaklı mutsuz olmasına sebep olabilir. Haliyle şu adımlar önem taşımaktadır.

 

·Yatış Pozisyonu

Uzun süreli gaz sancıları ve gaz çıkaramama durumu beraberinde kabızlık için uygun bir zemini hazırlayabilir. Bebeğinizi belirli aralıklarla yüzüstü yatırarak bacaklarına ve sırtına masaj yaparak gaz çıkarmasını sağlayın. Kesinlikle yüzüstü yatırdığınızda bebeğinizi yalnız bırakmayın.

·Bacak Masajı

Bacak masajı aslında bacaklara yapılan bir masaj gibi algılansa da bebeklerin bacaklarıyla o ya da 0 çizmektir. Bebeğiniz uzanmış yatıyorken bacaklarını alarak yuvarlak bir daire çizerek hareket ettirin. Bu hareketler onun bağırsaklarında da bir etkileşim yaratacak ve gaz çıkarması kolaylaşacaktır. Kabızlık süresi boyunca rahatlamasını sağlayacak en önemli etkenin bu olduğunu söylemek gerek.

·Devam Sütü Kaynaklı Kabızlık

Bazı ebeveynlerin devam sütü hazırlama noktasında yaptığı hatalarla kabızlığa yol açtığını görmek mümkün oluyor. Örneğin devam sütü hazırlama sürecinde ölçeklerin net olduğunu unutmamalısınız. Devam sütü için 1 ölçek aldığınızda bunu 30 ml su ile birleştirmelisiniz. Dolayısıyla 2 ölçek devam sütü ile 60 ml su kullanılmalıdır. Su ya da devam sütü ölçeğindeki değişiklikler aşırı derecede gaz yapabilir ya da kabızlığa yol açabilir.

·Zeytinyağı

Zeytinyağı eskiden beri kabızlık sorunu yaşayan çocuklar için bir çözüm yolu olmuştur. Bu noktada da beslenme sütünün içerisinde günde iki kez zeytinyağı damlatarak besleyebilirsiniz. Zeytinyağı sayesinde bağırsak hareketleri hızlanacak ve kabızlık sorunu için etkin bir çözüm oluşacaktır.

Bebeklerde kabızlık nasıl geçer sorusunun yanıtını merak edenlerin bunları uygulaması şart. Aynı zamanda ek gıdaya geçilmiş bebeklerde bunun pek çok sebebi olacağı için bazı ek önlemler alınması gerekebilir.

·Pirinç, keçi sütü, inek sütü, pirinç unu, şeftali, patates, muz, havuç kabızlık için oldukça önemli sebeplerdir.

·Kayısı, armut, kırmızı erik, semizotu, kereviz, kabak, balkabağı, yulaf gibi besin lifi yönünden zengin yiyecekler kabızlık için önerilir.

·Ek gıdalara geçiş sürecinde her gün çok az miktarlarda vererek porsiyona ulaşana kadar artan bir ivme yakalamanız gerek. Anne sütünden direkt olarak farklı bir ek gıdaya geçildiğinde bağırsaklar bu noktada uyumsuzluk sorunu yaşayarak kabızlığa sebebiyet verebiliyor.

Bebeğinizin gelişim süreci, kilosu, tükettiği besinler ve sıvı ile doğru orantılı olarak net bir referans değerden söz etmek doğru olmayacaktır. Kabız olmadığı müddetçe bir bebeğin haftada 2 kez dışkılaması ile her gün 2 kez dışkılaması arasında sağlık açısından bir problem bulunmamaktadır. Fakat dışkının çok sert olması gibi bir durum söz konusu olmamalıdır. Böyle durumlarda bebeklerde kabızlığı önleme amacıyla yukarıdaki uygulamalara dikkat etmelisiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.