Giriş Yap
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

2 Yaş ve Üzeri Çocuklar İçin Ebeveyn İle Birlikte Oyun Önerileri

11-10-2021 20:44

2 Yaş ve Üzeri Çocuklar İçin Ebeveyn İle Birlikte Oyun Önerileri

Çocukların gelişim süresi boyunca her zaman dikkat edilmesi gereken bazı etkenler vardır. Bu etkenlerin başında da oyunlar ciddi bir pozisyona konumlandırılabilir. Aslında her çocuğun kendisine has bir anlayış tarzı ve olaylara bakış açısı olduğunu unutmamak en önemli kaideler arasındadır. Bilhassa 1-2 yaş aralığında gelişim süreci müthiş bir ivme kazanır ve olaylara vereceği tepkilerde de belirleyici unsur bu süreçte geçirdiği zamanlardır. 2 yaş üzeri çocuklarda ise oyun saatleri çok daha eğitici bir havaya bürünebilir. Bununla alakalı olarak ebeveynlere büyük iş düşmektedir.

Zira artık kendi başına bir oyuncakla oynamasının ötesinde ebeveynlerle daha interaktif oyunlar oynama noktasına ulaşmış durumdadır. Süreç boyunca eğitici ve öğretici oyuncaklar, oyun setleri ve oyun türleri tercih edilmelidir. Artık kavrama refleksi çok daha güçlü olduğu için hafızasında tutabileceği bilgilerle harika zaman geçirmesi sağlanabilir. Anne babaların çocuklarıyla oynayabilecekleri oyunlar arasında eğitici setler pek çok farklı bilgiyi içerebilir. Özellikle günümüzde renkleri, sayıları, harfleri, hayvanları ya da doğayı baz alan pek çok oyun setine erişebilmek oldukça kolaydır.

Bunun haricinde de nesnelerin ne olduğuyla ilgili oyunlar oynamak bilişsel açıdan verimli bir süreç yaratır. Daha fiziksel bir oyun olduğu için 2 yaş üstü çocuklarda oyun seçiminde önemlibir yer kaplar. Herhangi bir nesnenin ne olduğu, hangi renk olduğu, saat üzerindeki rakamların kaç olduğu ya da basit bir yazı üzerindeki harflerin okunuşu buna örnek olarak gösterilebilir. Elbette ki ebeveynler için oyun setleri çok daha makul bir seçeneğe dönüşebiliyor. Zira çocukların ilgisini çekebilecek şekilde üretilmiş olan bu setler muazzam bir sonuç yaratabilmektedir.

 

Çocuklarda Gelişimi Destekleyen Oyunlar Nelerdir?

2 yaş üstü çocuk gelişimi açısından en önemli yaş aralığı olduğu için oyun seçimlerinde bunun üzerine eğilmek gerekiyor. Bilhassa oyun setleri arasında seçim yaparken ilgisini çekebilecek, onun öğrenmesini kolaylaştıracak ve hafızasını daha aktif kullanmasına yol açacak setler tercih edilmelidir. Bunlar arasında da en önemli alternatif puzzle formatındaki oyunlardır. Bu oyun grubunda farklı şekillerden oluşan bir dizi kart ya da parçadan fotoğraflanmış olan bir nesneyi oluşturması beklenmektedir.

Ancak direkt olarak 2 yaşında bir çocuğun bu puzzle için yeterli gelemeyeceğini tahmin etmek zor değil. İşte bu noktada da ebeveynler devreye giriyor. Hemen onunla iletişime ve etkileşime geçerek parçaları onun bulmasını sağlamak, hangi renk parçaların kullanılacağına dair yönlendirmelerde bulunmak ve onun bir şeyler başarmasını sağlamak fayda sağlayacaktır. Bu süreç devam ettikçe çocuğun nasıl bir yol izleyeceğine dair olan tepkileri, karar verme yetisi ve bilinç seviyesi yükselecektir. Gün geçtikçe aslında puzzle ile yapılan her parça ona yeni bir ilgi odağı oluşturacaktır. İşte bu yüzden de 2 yaş grubu için oyun seçimi denildiğinde bu seçenek ağır basmaktadır.

Benzer şekilde yalnızca renkleri öğrenmesini sağlayacak olan oyun setleri tercih edilebilir. Eğer oyun seti yoksa farklı nesneler üzerinden renk ve desen baz alınarak oyunlar türetilebilir. Yazma tahtaları aynı şekilde bu yaş grubu çocuklarda bir şeyler üretme içgüdüsünü tetiklemektedir. Tahtaya yazdıkları, karaladıkları ya da şekiller çizmeye çalışırken oluşturdukları karmaşık yapı bile onlar için değerlidir. Kendi yaratımı olan bir şey görmenin yaş grubu fark etmeksizin tüm çocuklarda pozitif bir etki yarattığını vurgulamak mümkün. Özellikle 2-3 yaş grubu gibi gelişime en açık olan yaşlarda bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ebeveynlerin ise bıkmadan, usanmadan her defasında ona doğru olanı belirterek algısını güçlendirmesi şart.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.