Giriş Yap
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

1-2 Yaş Arası Çocuklarda Zihinsel Gelişim Nasıl Olmalı?

28-09-2021 19:32

1-2 Yaş Arası Çocuklarda Zihinsel Gelişim Nasıl Olmalı?

Çocuklarda zihinsel gelişim her zaman için en önemli kıstaslardan birisidir. Bunun için önemli denilebilecek yaş gruplarının başında da 1-2 yaş aralığı geliyor. Çünkü bu süreç yürümeyi, konuşmayı, algılamayı, cevaplamayı ve dokunsal güdülerinin gelişimini kapsayan bir dönemi temsil ediyor. 1 yaşın ardından artık tam anlamıyla kendi ayaklarının üzerinde durabilen, algıları açık, kendisini anlatmak için denemelerde bulunabilen bir çocukla karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu süreç zihinsel gelişiminin hangi noktada olduğunu görmemiz için de önem arz ediyor.

Zira 1-2 yaş grubu çocuklar artık ebeveynlerine seslenirken ses çıkarmak dışında anne ya da baba demeye başlayabiliyor. Fonetik olarak yakın olmalarından ve en temel ihtiyacı olduğundan dolayı mama kelimesini de bu yaş aralığında çok sık duyabiliyoruz. Bunlar zihinsel gelişiminin gayet başarılı bir şekilde devam ettiğini gösteren temel eğrilerdir. Aynı zamanda 1-2 yaş aralığında zihinsel gelişim sadece bunlarla ibaret değil aynı zamanda komut zincirleriyle de ölçümlenebiliyor.

Artık hem pozitif hem de negatif karşılıklar verebilen çocuklar bu noktada ebeveynlerini dinleyerek onlara karşı cevap verme yetisini kullanabilirler. Su içmek isteyip istemediğini sorduğunuzda ilkel bir hayır cevabıyla ya da hayır diyerek bunu reddedebilirler. Tam tersi bunu kabul ederek su içmeye başlayabilirler. Aynı durumu, onay veya reddederek size vereceği karşılıkları hemen hemen tüm aksiyonlarda gözlemlemeniz mümkün olabilir. Çünkü artık daha fazla keşif yaparak gözlem yeteneğinin sınırlarını zorlayabiliyor ve taklit yeteneği sayesinde ciddi bir öğrenim sürecini sürdürülebilir kılabiliyor.

 

Çocuklarda Gözlem ve Taklit Ne Kadar Önemli?

Çocuklarda gözlem her şeyden önemli bir ayrıntıdır. Çünkü öğrenme aşamaları teknik olarak taklit üzerine gelişir. Bilhassa ebeveynlerini taklit ettikleri için aslında yaptıkları birçok şey sizin kopyanız gibidir. Dolayısıyla davranışlarını şekillendirmek, zihinsel gelişimini en iyi şekilde sürdürmesini sağlamak için bunlara dikkat etmeniz elzemdir.

Gözlem yeteneğinin 1-2 yaş grubunda gelişmesinin en büyük sebebi ise yürüme fonksiyonudur. Daha önceki dönemlerde emekleme ya da benzer aktivitelere girişmiş olsa da artık evin tüm alanlarını dolaşabilir, ev içerisinde koşturabilir, dışarıya çıkıldığında da yeni yerleri keşfetme arzusuyla hareket edebilir. İşte bu yüzden gözlem yeteneğinin getirdiği merak ve öğrenme içgüdüsü ciddi bir kazanıma dönüşür.

Taklit ise bir noktada bunu pratiğe döktüğü nokta olarak tanımlanabilir. Gözlemler ve teorik olarak bir şeyi nasıl yapacağını öğrenir. Ardından ise taklit ederek teoriyi pratiğe çevirir. 1-2 yaş grubunda zihinsel gelişimin gözlemlendiği en şeffaf nokta budur.

 

Çocukların Zihinsel Gelişimini Destekleyen Aktiviteler

Merak duygusunun çocuklarda zihinsel gelişim ile ilgili çok önemli bir faktör olduğunu söylemek gerek. Çünkü bu süreç zarfında hemen hemen tüm çocuklar pek çok soru cümlesini ebeveynlerine yöneltir. Burada en temel nokta ise bıkmadan ve usanmadan onun anlayabileceği dilde açıklamalarda bulunmaktır. O nesneleri tanıdıkça, renkleri öğrendikçe ve hatta bazı eylemler hakkında yorum yaptıkça zihinsel açıdan daha da faal bir yapıya sahip olacaktır. Bunu sürdürdüğü müddetçe öğrenme eğilimi devam edecek ve her geçen gün biraz daha şaşırtmayı başaracaktır.

Bunu hızlandıracak ya da destekleyecek aktiviteler ise genel anlamda eğitici ve öğretici oyunlar oynamaktır. Görsel ve işitsel anlamda ona hitap eden oyun setlerinin tercih edilmesi, onun bir bulmacayı ya da puzzleı tamamlayarak yapması, sizden destek alarak zor oyunları başarabilmesi fark yaratabilir. Yine buna ek olarak 1-2 yaş grubu arasındaki çocuklarda zihinsel gelişimi destekleyen oyunlar arasında sayılar, harfler, renkler, hayvanlar, nesneler gibi içeriklere sahip olan bulmaca benzeri oyunlar tavsiye edilmektedir.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.