Giriş Yap
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

0-1 Yaş İçin Oyun ve Oyuncak Önerileri Nelerdir? Nasıl Oynanır?

07-05-2021 22:53

0-1 Yaş İçin Oyun ve Oyuncak Önerileri Nelerdir? Nasıl Oynanır?

Çocuk gelişimi için oyun önerileri hem uzman doktorların hem de formasyon almış eğitimcilerin ilk önerileri arasında yer alıyor. Okul öncesi eğitim döneminde çok geniş bir perspektif söz konusu olabilir. Çünkü yaklaşık olarak 4-5 yılı kapsayan bir süreç baz alınıyor. Oyun ve oyuncaklarla çocuk gelişimi için mükemmel bir altyapı yaratmak istiyorsanız bunun ilk 12 ayını çok iyi değerlendirmeniz öneriliyor. Bilhassa 0-1 yaş arası çocuklarda oyunlar ve oyuncak seçimleri gerçek anlamda pozitif bir gelişim etkisi yaratabiliyor.

 

Bu süreçte de farklı gruplar için farklı oyuncaklara yönelmek daha doğru olacaktır.

·0-3 Ay

Bu süreç bebeğin gelişimi için oldukça kritiktir. Genellikle tercih edilen oyuncak türleri ise onun dokunamadığı, yatak üzerine konumlandırılmış olan dönence gibi alternatifler olur. Bebeklere oyuncak önerileri arasında en dikkat çeken alternatifler ise kavramayı güçlendirici oyuncaklar olacaktır. 0-3 ay itibariyle artık eliyle bir nesneyi kavrama becerisini kazanacağı için avucuna sığacak, yumuşak ve sıkarak kaslarını çalıştırabilecek oyuncaklar tercih edilebilir. Ayrıca zıt renkleri içeren üç boyutlu oyuncaklar kesinlikle bu dönem için önerilir. Çünkü zihinsel ve duygusal gelişimini hızlandırıcı bir ektisi vardır.

·3-6 Ay

Bu aşamada ilk dişleri kök vermeye başlayabilir. Ağzına götürüp dişlerini kaşıyabileceği antibakteriyel ve tek parça oyuncaklar tercih edilebilir. Müzik kutuları gibi ses çıkaran oyuncaklar ve yine üç boyutlu nesneler ilgi odağı olacaktır. Ayrıca farklı materyallerden yapılmış olan farklı bebekler hem kavrama ve dokunma isteğini hem de yapısal farklılıkları anlamasına sebep olacaktır.

·6-9 Ay

Bebeğinizin yürüme evresi için ilk adımlarını görebileceğiniz erken bir dönemdir. Ancak üzerine çıkabileceği, ulaşmak için çaba sarf edeceği büyük oyuncaklar onu teşvik etme noktasında başarılı olabilir. Çocuk gelişimine katkı sağlayan oyunlar arasında taklitler çok etkilidir. Örneğin hayvan seslerini taklit ettiğiniz, bebeğinizin çıkardığı sesleri de kopyaladığınız bir oyun onun için büyük bir eğlence kaynağı olabilir. Artık yavaş yavaş farklı şekillerdeki parçaları uygun noktalardan içine atabileceği kutulu oyuncaklar, iç içe geçen halkalar, oyuncak müzik aletleri ve yumuşak ve büyük toplar en çok vakit geçireceği oyuncaklar arasında olacaktır.

·9-12 Ay

Yürüteç benzeri fakat arkadan ittirilerek hareket ettirilen oyuncakların çocukların yürümesinde çok daha faydalı olduğu biliniyor. Bunlar özellikle 12 aya kadar tüm bebekler için ideal seçim olacaktır. Lego ile harika tasarımlar yapmaya başlayacağınızı fakat lego parçalarının halen daha büyük olmasına özen göstermeniz gerektiğini vurgulayalım. Konuşma aşaması için bir temel atmak istiyorsanız basit anlatım masal kitaplarını özellikle resimle desteklenen versiyonlarını onunla beraber inceleyebilirsiniz. Siz bir yandan okurken bir yandan birlikte resimleri incelemeniz gerek. Bu onun dil edinimi noktasında bir adım öne geçmesini sağlayacaktır. Boyama kitapları ise gelişimi için önemli bir diğer faktör.

Aynı zamanda 1 yaş çocuk gelişimi yalnızca oyuncak odaklı değil oynanacak pratik oyunlarla da hızlandırılabilecek bir süreçtir. Bunu daha da yaratıcı hale getirmek isteyenler için oyunlar üzerinde biraz revizyon yapılması gerekebilir. Örneğin otobüs kamyon olarak burnuna kulağına dokunmak yerine burun, kulak, yanak gibi konuşmasını, algılamasını, dil edinimini kolaylaştıracak faktörler tercih edebilirsiniz. Yine su ile oldukça aşina olacağı bir dönem olduğu için su oyuncakları onu mutlu etmek için ilk tercihiniz olabilir. Her yeri baloncuklara boğabilir ya da basit kumandalı bir oyuncakla suda ya da normal zeminde güzel vakit geçirebilirsiniz. Kontrol etme mekanizması, kendisini ve çevresini nesnelerle tanıması çocuk gelişimi için önemli faktörler arasındadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.